pondělí 14. ledna 2013

STARÉ PŘÍBĚHY V NOVÉ DOBĚ - SYSTÉM - GEN 1,2


ÚVOD

Když se dívám zpátky na svůj život, třeba 10 let zpátky, na věci, které jsem dělal a kterým jsem věřil, říkám si...to jsem byl ale idiot. Předpokládám, že když se za 10 let podívám zpátky na dnešek budu si myslet něco podobného. Doufám, že to nebude tak hrozné, ale pořád. 

Důvod pro optimismus mi dává to, že jsem se naučil, že je potřeba se celý život učit. 
  • když vidím, že dělá někdo dobře práci, kterou dělám
  • když vidím dobré manželství
  • když vidím člověk, který toho hodně v životě stihne
  • rodinu, která dobře vychovává svoje děti. 
Otázka je, čím to je? Je to štěstí? Nějaký specilní talent? Něco úplně jiného? Co když náš vesmír funguje podle určitých zásad, určitého systému a řádu a lidé, které v životě obdivujeme, tyto zásady objevili a žijí podle nich? 

Co když je to, jako byste sekali dřevo. Můžete to dělat správně, postavíte kus dřeva na špalek a sekáte ho podle letokruhů. Stojí to nějakou námahu, ale jde to. Co by se ale stalo ve chvíli, kdybyste ho chtěli sekat napříč letokruhů? Asi byste ho nakonec přesekli, ale nadřeli byste se mnohem víc. 

Hlavní myšlenka:
Bůh stvořil svět, dal mu řád a naplnil ho životem. Smysl našeho života je stejný.  

BIBLE

Bůh stvořil svět - Gn 1:1 Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi.

Celý příběh začíná tím..je tady Bůh a nic jiného, žádná konkurence, žádné omezení. Nikdo nestojí proti němu, nikdo s ním nebojuje. Jedním z hlavních problémů, který dnes lidé mají s Bohem je, že kdyby existoval Bůh, tak to pro nás znamená ohromné omezení, znamená to, že skutečně nejsem hlavní hrdina svého příběhu, že je tady někdo jiný. Ale my si stojíme za tím, že máme a chceme mít svobodnou vůli a je nespravedlivé a nepřípustné, aby nás někdo omezoval. 

Ale co Jeho svobodná vůle? Je to hrozně nepopulární myšlenka, ale Bůh má taky svobodnou vůli, on si může dělat co chce, on stvořil vesmír, jak on chtěl, s pravidly a zákonitostmi tak, jak je On vymyslel. To nás staví na správné místo, my na začátku příběhu ani nejsme. 

To, že vůbec žiju, že jsem se dnes probudil...proto jsem nic neudělal, to jsem dostal. Tohle začne být aktuální ve chvíli, kdy se někdo ráno neprobudí. Je to smutné, je to těžké, zažil jsem to. Ale není to nespravedlivé. 

To že máme práci, dům, peníze, dost jídla...to jsme dostali. Každý dostal jinak, ale to není nespravedlivé...o tom my nerozhodujeme. 
To že můžeme mít přátele, církev, rodinu...to jsme všechno dostali. 

Neexistuje nic, co bychom měli, aniž bychom to od něj dostali. Bydlíme už ve 3 bytě a ani jeden nebyl náš. Zařídili jsme si všechny a některé jsme i opravovali. Po čase ale přestanete vnímat, že to není vaše. Po čase vytvoříte domov a máte pocit, že je to vaše....a pak se stěhujete. Stejné je to s náma tady na zemi, přestože máme pocit, že je to naše, není. 

Dal světu řád a naplnil ho životem. 
Nejprve stvořil Bůh beztvarou zemi a tu potom formoval. První tři dny vytvářel prostředí a druhé 3 dny toto prostředí naplnil životem. Bůh vytváří z chaosu řád a v tomto řádu může existovat život. 

Je zajímavé se zamyslet nad 3 věcmi zmíněnými v 1. a 2. kapitole z tohoto pohledu. 

Práce
Práce dává našemu životu řád. Mám několik přátel, kteří práci neměli a čekali byste, že toho stihnou mnohem víc. Problém byl, že to tak vůbec nebylo. Byli tak rozvaření a mnohem méně výkonní, než lidé, kteří museli chodit do práce. Ve chvíli, kdy musíte ráno vstát, někam jít, něco dělat. To dává vašemu životu určitý řád, který potřebujeme. Práce není jenom o tom, kolik vydělám, ale také o tom mít v životě řád. 

Zajímavý je následující výtah z článku o situaci v Řecku: 

Vliv nezaměstnansoti v Řecku - Mezi nejzávažnější onemocnění, jejichž výskyt v Řecku výrazně roste, patří deprese, bezesporu největším varováním je ale rostoucí počet sebevražd. Podle řeckého ministerstva veřejného pořádku došlo mezi lety 2009 a 2011 k 37% nárůstu počtu dobrovolných odchodů ze světa. Odborníci z oblasti veřejného zdravotnictví ale upozorňují, že jsou tyto statistiky zkreslené. Dle jejich názoru jsou kupříkladu právě oficiální počty případů sebevražd pouze zlomkem skutečných hodnot.

Odpočinek
Bůh vytvořil systém - 6 plus 1 a dal nám úžasný dar, možnost nic nedělat. Přesto pro mnoho lidí to vnímá jako omezení. A právě jeden z problémů, který lidé mají s tím jeden den odpočívat je chaos a neorganizovanost. Je tady ten jeden den, který máme vždycky v záloze, když nás něco tlačí. Ale kdybychom to respektovali, pomůže nám to vytvořit v životě řád. 

Manželství
Nevím jestli jste se na manželství takto někdy dívali, ale zkuste se mnou přemýšlet. Zítra jedu do Olomouce a mnohem radši budu bydlet u lidí manželů, než u svobodných...protože se bojím. Pamatuju si na to, jaké to bylo být svobodný. Na to, aby člověk mohl vstoupit do manželství musí být připravený, samostatný.
  • Je třeba mít práci, být schopný se postarat o rodinu, zajistit je. 
  • Musím být schopný sehnat bydlení. 
  • Musím být schopný vést rodinu. 
Musím mít v životě určitý pořádek.

Bůh stvořil vesmír s určitým řádem, jako určitý systém a přináší ho i do mého života. 

Narážíme na to, kdo je hlavní hrdina
Máme obrovský problém, když nám někdo jiný říká, co bychom měli dělat a bude hůř. Žijeme s tím, že jsme hlavní hrdinové svého příběhu, ale Bible jasně mluví o tom, že to tak není. Že je někdo jiný, kdo vymyslel tento příběh, kdo určil pravidla. A pro mnoho z nás je otázka, jestli můžeme věřit autorovi příběhu, že to s náma myslí dobře. Proč pravidla? Proč řád? Proč jakýsi systém? Jak můžeme vědět, že Bůh je dobrý a že mu o nás jde? 

V Bibli je ještě jinká kniha, která začíná - na začátku. Je to Janovo evangelium, které začíná tím, že mluví o Bohu, který se stal jedním z nás. Bůh se stal člověkem, ten který to všechno vytvořil, tak se stal jedním z nás. Ten, kterému stačilo promluvit a vznikl vesmír, se stal jedním z nás. On sám se přizpůsobil řádu, který sám vytvořil a to až do takového extrému, že se nechal zabít, protože to byla jediná možnost, jak nás zachránit a dokázat nám, že mu na nás záleží. 

Ve chvíli, kdy budete mít dělat rozhodnutí a budete mít pochybnost, jestli má smysl žít podle řádu, který Bůh dal do našeho vesmíru, vzpomeňte si na to, že i Bůh se podřídil řádu, kvůli nám.

CO S TÍM?

Gen 1:26 Tehdy Bůh řekl: "Učiňme člověka k našemu obrazu, podle naší podoby! Ať panují nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nad dobytkem, nade vší zemí i nad veškerou havětí lezoucí po zemi."

Smysl mého života je stejný 
Bůh vytvořil lidi, jako svůj obraz, jako své reprezentanty, představitele, pokračovatele, toho, co dělal. Bůh vytvořil z chaosu řád a ten naplnil životem, náš úkol je stejný. 

Práce
Mnoho lidí chodí každý den do práce a ptá se, jaký to má vůbec smysl? Bůh dal lidem práci, jako něco dobrého, co přináší řád do jejich života a v čem jsou také pokračovatelé toho, co Bůh dělá. Smysl práce je vytvářet s chaosu řád a dávat tak prostor životu. 
  • stavitel - vezme materiál a vytvoří z něho prostor, kde mohou lidé žít.
  • manažer - vezme neorganizované lidi, dá jim řád, vytvoří pro ně práci a tím, že jim dá práci, pomůže vytvořit řád v jejich životech
  • doktor - pomáhá obnovovat řád
  • maminka - nejméně ceněno, ale je to tam nádherně vidět. Narodí se vám malé dítě a nemá žádný řád, jenom chaos. Žádné dávání, jenom braní. Úloha rodičů je dát mu řád, vychovat ho, takovým způsobem, aby jednou bylo samostatné a mohlo dávat a ne brát. 

To je podstata naší práce, v tom je práce svatá, v tom práce kopíruje, to co dělal Bůh. Jaký je můj postoj vnímám práci, jako svoje poslání, něco důležitého? Dnes už si tolik nestěžujeme na práci, kvůli ekonomické krizi. Jsme ale rádi, že můžeme něco dělat a tím, že pracujeme, můžeme přispět k tomu, co Bůh dělá?

Manželství, domov a vedení rodiny
Co je smysl vedení rodiny? Vytvářet řád ve kterém potom může být život.  To udělal Bůh a to je manželství a rodina. 
  • Má váš rodinný život řád?
  • Plánujete společně - co kdy budete dělat, kdy budete trávit spolu čas, kdy pojedete na dovolenou. 
  • Máte plán, jak budete vychovávat děti? Aby to každý nedělal jinak. 
  • Jak se společně pravidelně potkáváte, jako manželé, abyste mohli mluvit. 

Studenti 
A ještě něco pro naše studenty, naučite se žít, vytvářet si řád? Nebo budete žít v chaosu? Naučili jste se něco vytvářet a nebo pořád jenom čekáte, co kdo udělá pro vás?
  • Co vaše studium - je to něco, co má řád? Nebo je to chaos? 
  • Naučili jste se učit?
  • Neurčuje váš život místo toho, abyste se učili něco vytvářet a přinášet ostatním, to kolik času strávíte u počítače? 
  • Respektujete řád v tom, že když budete chodit spát ve 2 ráno, tak se vám v neděli bude těžko vstávat na 9:30?

Hlavní myšlenka:
Bůh stvořil svět, dal mu řád a naplnil ho životem. Smysl našeho života je stejný.  

ZÁVĚR

Co se stane, když budete chtít popřít gravitaci? Když bude mezi náma někdo pobíhat s tím, že umí lítat, tak zavoláme docenta Chocholouška, aby to vyřešil. Co když to skutečně funguje stejně i ve všem ostatním? A když to nebudeme respektovat, bude problém? My jsme nevytvořili tento vesmír, nedali jsme mu pravidla a ani je nemůžeme měnit.  Co když, abychom se mohli posunout v životě dál, potřebujeme začít respektovat řád, který Bůh vytvořil? Jinak náš život bude neustále zbytečně těžký?


Žádné komentáře:

Okomentovat