úterý 22. května 2012

UPROSTŘED CIZÍ ZEMĚ

Nechci psát o své zkušenosti v Maďarsku, ale o něčem co v Maďarsku probíráme. Každé ráno na ELF máme ranní výklad Bible. Není to takové to úvodní slovíčko, jak někdy bývá na 7 minut, které nic neřekne a pak se máme modlit. Je to pořádné 40 minutové kázání a navíc je letos připravil profesor matematiky z university v Oxfordu. Což už samo o sobě je velmi zajímavé a je to výzva pro všechny, kteří jsou v církvi a nejsou "profesionálové" (jakoby někdo z nás byl).

Nicméně tento rok se zabýváme knihou Daniel. A tady bych chtěl navázat na to, co jsem psal včera o našich přesvědčeních. Proč jsou moje přesvědčení tak důležitá? No protože se dostáváme do úplně stejné situace, jako se dostal Daniel. Představte si Daniela, mladého člověka, který byl násilím odvedený z vlastní země do úplně jiné země...na převýchovu. Z Izraele, z Jeruzaléma do Babylona. Města, které ve všech směrech přesahovalo to, v čem Daniel vyrůstal. Bylo větší, hezčí v každém ohledu. A jistě být vzat násilím z domu je těžké, být přesídlený do jiné kultury je těžké, ale zkuste si představit ty možnosti. Mnohem lepší university a Daniel byl vybraný právě proto, že byl velmi inteligentní. Mnohem lepší pracovní příležitosti, mnohem větší potenciál pro osobní rozvoj a kariéru. A Danielovi se dařilo. Studoval na Babylonské univerzitě, pracoval pro Babylonskou vládu a přesto zůstal jiný.

Je to velmi podobné tomu, v čem žijeme dnes. Otevírají se nám obrovské možnosti. Týká se to jistě mladých lidí. Získáte určitou svobodu na střední škole, kterou jste dřív neměli, přestěhujete se z domu na vysokou školu a otevře se vám úplně nový svět, odstěhujete se od rodičů a začnete pracovat. A často tyto změny jsou těžké. Přestěhovat se, ztratit přátele, omezit kontakt s rodinou, muset se postarat sám o sebe, ale na druhou stranu ty příležitosti, které máme. A tyto situace nutně přicházejí. Ale otázka je, co to udělá se mnou?

Proč zůstal Daniel jiný? Proč můžeme zůstat my jiní i přes všechny změny, které se dějí v našem životě?

  • Znal svoje přesvědčení
    • Daniel věděl, čemu věří a proč tomu věří. Včera jsem psal o přesvědčeních, můžete se k tomu vrátit. Daniel se dostal do situace, kdy nebyl žádný důvod, proč se nepřizpůsobit. Nikdo se nedíval, asi by se na něho nikdo nezlobil a on přesto věřil v Boha a žil pro něj na 100%. A to je přesně ono, co se děje, když se nikdo nedívá?
  • Znal alternativy
    • Jistě být křesťan není vždycky jednoduché, ale známe alternativy? A dávají skutečně větší smysl, než křesťanství? Většina z nás není ochotná se ptát po tom, jaké jsou alternativy. A je jedno, na které straně stojíte. Pro křesťany je to často zjednodušený pohled na jiná náboženství kolem, pro nekřesťany je to často předčasné odmítnutí křesťanství bez toho, aniž by ho vůbec zvážili. Daniel znal alternativy. Žil v Babyloně a viděl to, jak Bůh jednal s králi v Babyloně a že ve skutečnosti neměl moc alternativy, které by dávaly smysl.
  • Nedělal malé kompromisy
    • Poslední věc, která je zajímavá je hned na začátku knihy Daniel a týká se jídla a pití. Z nějakého důvodu Daniel odmítl jídlo a pití, které mu nabízeli, protože se neshodovalo s jeho vírou. Neznám jeho důvody, ale to co je na tom zajímavé a důležité je, že Daniel neudělal kompromis v ani tak malicherné věci. A znovu tady se projevují přesvědčení. I když je to maličkost, i když jakoby o nic nešlo, Daniel si nedal. 
A tak je to velká výzva pro každého z nás, ale dneska možná pro mladé lidi. Realita je, že většina církve se dívá na mladé lidi s nadhledem. To je škoda, oni jsou církev a jsou velmi schopní. Tak jako byl Daniel, bylo mu možná 15, když to celé začalo. To není moc. A tak pro všechny mladé (je mi 30...jsem mladý), co budete dělat uprostřed cizí kultury, která je všude kolem nás? Uprostřed kultury, která často jde přímo proti tomu, čemu věříme? Zabalíme to? Přizpůsobíme se? Vždyť o nic nejde, ne? Nebo protože víme, kdo jsme, protože víme, co pro nás Ježíš udělal, tak to nevzdáme? A určitě dostaneme po hlavě, ale to nevadí. Určitě to vždycky nezvládneme, ale to nevadí. Určitě nás to bude stát hrozně moc, ale to nevadí. Protože podívejte se na alternativy....


Žádné komentáře:

Okomentovat